jueves, 3 de mayo de 2007

Socioconstructivisme de Vigotski

Vigotski segueix una tendència diferent a Pavlov (que es basa en la idea de la formació de conceptes mitjançant connexions associatives) distingint dos tipus de conceptes: els espontanis i els científics. Entre els conceptes espontanis, hi ha cúmuls no organitzats (agrupació d'objectes sense cap base, ús de paraules com noms propis) i pseudoconceptes(agrupació d'objectes a partir de trets sensorials sense tenir en compte els trets comuns). Entre els conceptes científics, hi ha els conceptes pròpiament dits, que s'adquireixen mitjançant la instrucció i es caracteritzen pel fet de formar part d'un sistema, perquè s'adquireixen gràcies a una presa de consciència de la pròpia activitat i impliquen una relació espacial amb l'objecte basada en la internalització de l'essència del concepte. Els conceptes espontanis van del concret a l'abstracte, i els conceptes científics van de l'abstracte al concret.

M'ha semblat interessant un aspecte que apareix a l'apartat "Ley de Doble Formación" de la web sobre Vigotski. S'hi diu que tota funció en el desenvolupament cultural del nen apareix dos cops, primer a nivell social (interpsicològica) i després a nivell individual (intrapsicològica). Això també es pot aplicar a l'atenció voluntària, la memòria lògica i la formació de conceptes. També es diu que totes les funcions psicològiques s'originen com a relacions entre éssers humans. Crec que és important tenir en compte el pes de la psicologia en l'aprenentatge, els processos que es donen en la persona i la influència que tenen les relacions amb els altres.

També m'agradaria destacar-vos l'apartat d'"Andamiaje", dins de "Consideraciones pedagógicas de la ZDP" (Zona de Desarrollo Próximo). L'activitat educativa és ajustable al nivell de l'aprenent i als seus progressos; temporal, perquè si no no s'aconseguiria l'objectiu, que és l'autonomia; i audible i visible, que permet que l'aprenent adquireixi control sobre l'activitat i el reconegui.

No hay comentarios: